2014

PsychArt24 művészeti maraton

2014. november 4. – 2015. január 15.

A PsychArt24 művészeti maraton keretében 24 órán keresztül folyamatosan biztosítjuk a lehetőséget az alkotásra.
A projekt célja: a pszichoszociális fogyatékkal élőkkel szemben megjelenő előítéletek csökkentése. Az előítéletek csökkentésének leghatékonyabb része a személyes megtapasztalás.
A rendezvényen résztvevőknek lehetőségük van munka és alkotás közben találkozni és beszélni pszichoszociális fogyatékkal élő emberekkel. A művészeti alkotás, mint közös nevező jelenik meg az egészséges és beteg személyek között. Ez adja a közös munka alapját, ez az a közös pont, aminek megvalósítása érdekében együttműködnek és nyitottabbá válnak egymással szemben.A rendezvényen részt vevő 312 alkotó összesen 437 db. képet készített. Ezekből került kiválasztásra az a 49 db. amiket  bemutatunk a kiállításon. A válogatás nem jelent minősítést, célunk az volt, hogy egy átfogó képet mutassunk a rendezvényen készült munkákból.

Fotógaléria

***

Szárnyra keltem – Sajó Boglárka kiállítása

2014. október 7. – október 31.

Sajó Boglárka 1970. novemberében született Budapesten. 2006 óta fest rendszeresen.
Festészetét az érzelmek motiválják.  Alkotásait a sokszínűség jellemzi, még negatív érzelmeit is vibráló színekkel jeleníti meg. A kiállításon 55 alkotást mutatunk be, melyek az elmúlt 2 évben készültek.

***

Színes álmok

Kamarakiállítás a BAB Galéria gyűjteményéből.
Helyszín: Courtyard Budapest City Center, Budapest, VIII. ker. József körút 5.
Időpont: 2014. november 20 – 23.

Fotógaléria

 

***

 

Outsider Art kiállítás a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Időpont: 2014.10.08. 18:00
Helyszín: Györkös Mányi Emlékház, Kolozsvár, Majális u.5.

A fogyatékkal élők sepsiszentgyörgyi foglalkoztató központja, az Írisz Ház 2010 decemberében, a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából hozta létre az Outsider Art Díjat, amelyre évről-évre több pályamunka érkezik be. 2013-ban a pályázatra beérkezett munkák mellett kiállították a Budapest Art Brut Galéria erre az alkalomra összeállított gyűjteményét is. A kiállítás pedig kikerült az Írisz Házból a hivatalos művészeti keretek közé, az árkosi Szentkereszthely kastély istálló termében bukaresti művészettörténész méltatta a kiállítást.
A Györkös Mányi Emlékházban látható kiállításnak az is a célja, hogy értsük meg és fogadjuk el a „más” embertársainkat. A tárlat az Outsider Art pályázat négy év alatt összegyűlt, legjobb darabjaiból áll, kiegészítve a (szintén fogyatékkal élők művészetét bemutató) Budapest Art Brut Galéria néhány darabjával (8 alkotó 13 alkotása került bemutatásra).

***

Baranya-Steimark Baráti Egyesület; Neumarkt-i szimpózium és kiállítás

Időpont: 2014. augusztus 1- november
Helyszín: Ausztria, Neumark-Stolzalpe, Europahaus

Baranya-Steiermark Baráti Egyesület  (BASTEI) minden évben egyhetes  kirándulást szervez Ausztriába, s ennek keretében lehetőségük adódik a magyar kultúra, s elsősorban  a képzőművészet egy-egy szegmensének bemutatására, megismertetésére.

Idén az Art Brut Galéria kapott lehetőséget a bemutatkozásra. Egy szimpózium keretében 20 festményt állítottunk ki. Kiállításunk nagy érdeklődést váltottak ki, ezért több helyre is meghívták tárlatunkat.

***

„A lélek mélységei” című Art Brut Kiállítás – Ördögkatlan Fesztivál

Időpont: 2014. augusztus 6-9.
Helyszín: Esélykikötő, Nagyharsány Narancsliget

A pécsi Esélyek Háza felkérésére az Art Brut Galéria pszichiátriai betegek alkotásaival mutatkozott be az Ördögkatlan fesztivál Esélykikötőjében. 14 festmény került kiállításra.
A változékony idő ellenére 40-50 ezer látogatóval zárt a 7. Ördögkatlan, a négy dél-baranyai faluban (Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya és Beremend) megrendezett összművészeti fesztivál. A tervezett több mint 400 programból (színházi előadások, koncertek, beszélgetések, filmvetítések, családi programok, kiállítások) egy híján mind megvalósultak.

***

„Ahol élünk – Hazai művészetterápiás műhelyek” kiállítás

Időpont: 2014. július 03 – szeptember 14.
Helyszín: Tárt Kapu Galéria, 1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.

„Ahol élünk” címmel pályázatot hirdetett a Tárt Kapu Galéria a hazai művészetterápiás műhelyek számára.
A tárlaton nem csak külső, hanem belső tájakra is elutazhatunk, s közben megismerhetjük a hazánkban működő művészetterápiás műhelyek alkotóit, munkáját, különböző élettereit, eseményeit.
A vizuális kifejezésekben testet öltő alkotói munka, a művekben megjelenő kifejezőerő párbeszédre hívnak minket. A művészetterápia folyamata értelmezhető szublimációként vagy kommunikációként, de legjobb, ha mindkettőnek tekintjük egyszerre, hiszen pont ezek által hat a gyógyításban és az öngyógyításban.
Az Ahol élünk – Hazai művészetterápiás műhelyek kiállításon 23 műhely mutatkozik be.
A tárlat betekintést nyújt a különböző művészetterápiás műhelyek munkamódszereibe, elősegíti a találkozásokat az alkotók és befogadó nagyközönség között.
A BAB Galériától Turák Amadé és Török Orsolya képeit mutattuk be.

***

„Krízis, mint transzformáció” kiállítás – Múzeumok éjszakája

Időpont: 2014. június 21.
Helyszín: Magnet Közösségi Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 98.

Idén 1700-an voltatok kíváncsiak a Magnet Közösségi Ház Múzeumok Éjszakája programjára. Délután 16 órától éjjel 2-ig tartottak a programok 15 helyszínen párhuzamosan, köztük a „Krízis, mint transzformáció” kiállítás, melynek egyik résztvevője volt a Budapest Art Brut Galéria Sajó Boglárka munkáival.

***

Emberi kapcsolatok

kiállítás a PsychArt24 művészeti maratonon készült festményekből

Helyszín: Kulturális Szalon, Budapest, XII. ker. Böszörményi út 34/a.
Megnyitó: 2014. május 7. 14 óra
A kiállítást megnyitja: Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője
A kiállítás megtekinthető: 2014. május 15-ig.

Képgaléria (Facebook)

***

4. PsychArt24 kiállítás

2014. február 5. – február 20.

A 4. PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotásokból összeállított anyagot mutatjuk be a Darvas Galériában (1136, Budapest, Pannónia utca 18.).

A kiállítást megnyitja: Köllő Miklós (Újbudai Kulturális Intézet művészeti vezetője)

***

Ép lélekben ép test

kiállítás a Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusán

A BAB Galéria kiállítása a Magyar Pszichiátriai Társaság Kongresszusán, a Budapesti Kongresszusi Központ I. emeletén tekinthető meg 2014. január 25. 13 óráig.

Fotógaléria