A hajléktalan embereknek nagyon nehéz kilátástalan helyzetükből kikerülni, újra talpra állni és visszailleszkedni a társadalomba.

A kérdés, hogy ebben a reménytelen helyzetben mi ösztönzi alkotásra embertársainkat és a saját maguk megbecsülését elveszített egyéneket. Az alkotás lehetőséget ad számukra a társadalom különböző rétegeivel való kommunikációra és az önkifejezésre. Az alkotás folyamata pedig segít megőrizni a hajléktalanoknak önbecsülésük maradékát és emberi mivoltukat.

1993-ban Ungi Tibor megalapította a „Fedél nélkül” című újságot, melyben lehetőséget adott a hajléktalan embereknek, hogy megmutassák alkotásaikat. A lap szerkesztősége 2003. decemberétől művészeti pályázatot írt ki hajléktalan emberek számra, melyre folyamatosan lehet pályázni próza, vers, grafika kategóriában. Kategóriánként havonta három alkotást díjaznak és a nyertes pályaműveket megjelentetik az újságban. Ezek biztosítják, hogy Magyarországon megerősödött és teret kapott a társadalom perifériáján élők művészete.