BETŰMÉRET

Időpont: 2011. szeptember 30. - október 1.
Helyszín: Budapest, XIV.ker. Ajtósi Dürer sor 19-21.
Témája:Alternatív valóságok
Fővédnök: Forgács Péter médiaművész
A rendezvényen 157 alkotó vett részt, akik 257 alkotást készítettek.

 A Moravcsik Alapítvány, a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Alzheimer Társaság, a Magyar Vöröskereszt és a Védőháló Egyesület megállapodott abban, hogy a 2011. évi PsychArt24 művészeti maraton rendezvény a Lelki Egészség Világnap (2011. 10. 10.) magyarországi rendezvényeinek a felvezető eseménye.

 

A tavalyi sikerek és tapasztalatok alapján, új és nagyobb helyszínen, az ExperiDance Rendezvényházban került lebonyolításra a művészeti maraton, ahol egy időben 50 alkotónak tudtunk festőállványt biztosítani.  A szeptember 30. (péntek) 12 órától, október 1. (szombat) 12 óráig tartó rendezvény különlegessége, hogy a pszichiátriai betegek, nemcsak mint art brut alkotók, hanem mint az esemény szervezői, lebonyolítói is részt vettek a programban, valamint a Budapest Art Brut Galéria alkotóközösségének tagjai - szükség esetén - segítették az outsider alkotók művészeti munkáját.

A Rendezvényházban déli tizenkettőtől másnap délig folyamatosan együtt festhettek hivatásos és amatőr piktorok a pszichiátriai betegekkel és egyáltalán bárkivel, aki betévedt az utcáról, és nem tudott ellenállni az ötven festőállványnak meg a felkínált négyszáz ecsetnek. A művészeti maratont tavaly szerveztük meg először, azzal a nem titkolt céllal, hogy segítsünk a mentális fogyatékkal és a lelki betegséggel élők iránti előítéletek visszaszorítását.

Ezúttal százötvenhárman teljesítették az őszi maratont: éjjel-nappal (és még hajnalban is) színezte valaki a vásznat. Szakértő zsűri (élén Bereczky Loránddal, a Nemzeti Galéria nyugalmazott igazgatójával) válogatta ki a legjobb képeket, amelyekből a BAB Galériában, a Kőbányai út 22.-ben 2011. december végéig volt lűátható a kiállítás.

"A mai hivatásos festők rábízzák kezüket érzelmeikre, s csak később szembesülnek azzal, mivé lett alkotásuk. A pszichiátriai betegek pedig gyakran élő személyekként kezelik az általuk rajzolt figurákat, átadják az irányítást a festett tárgynak, s úgy várnak az üzenetre, egyfajta megváltásra, mint az általuk létrehozott lény rabszolgája." írja Jakab Irén Képi kifejezés a pszichiátriában című könyvében. Talán így van, talán nem.

A legjobb az egészben, hogy a különféle stílusú és technikájú képeket csodálva nem tudjuk eldönteni: melyiket alkotta mentális betegséggel élő művész, melyiket az orvos, esetleg Terike a harmadikról, vagy a képviselő az önkormányzattól. De nem is baj. 

A művek érintenek minket.

A téma a valóság ábrázolása volt. Mindenkinek mást jelent. Lelkes Ferencnek rozsdás lombokat, Hegyi Emőkének vérszínű kezeket, Bekő Juditnak vánszorgó bogarakat, Sajó Boglárkának napfelkeltét, Bodon Máriának táncoló párt. Orsós Gábor fekete vízben menekül fehér csónakon, keze az evezőre feszül. Jakab Gusztávné ufója egyszerre vidám és szomorú, Turák Amadé képén az unikornis testőrre vár. S akinek ez nem elég, a falon lóg Freud tüsszentése s megannyi álomvilág.
Forrás: 168 Óra Online (Székely Ilona)

 Fotógaléria:

Előkészületekről készült fotók

Rendezvényen készült fotók

Befejeződött a 2. PsychArt24 (fotók)

Néhány arc a 2. PsychArt24-en (fotó)
2. PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotások