BETŰMÉRET

Időpont: 2012. szeptember 28-29.
Helyszín: Budapest, VIII. ker. József körút 59-61.
Témája: Túloldal
Fővédnök: Gaál József festőművész

A rendezvényen 184 alkotó, 267 alkotást készített.

Három éve indítottuk el a PsychArt művészeti maratont, ahol 24 órán át alkothatunk, illetve részesévé válhatunk az alkotási folyamatoknak. A rendezvény az art brut szellemében jött létre, így pszichiátriai betegek festményeit (is) szemügyre vehetjük.
Az emberek manapság (is) gyakran gondolnak negatívan a pszichiátriai betegekre és betegségükre, amely csak szélesíti az „egészséges társadalom” és betegek közti hasadékot. Valójában a bennünk lévő távolságtartás és ijedelem a másik fél meg nem értéséből és az ebből következő ismeretlentől való félelemből fakad.
A PsychArt24 művészeti maraton célja, nem más mint elhomályosítani a korlátokat az egészség és a betegség között, az embert önvalójára lecsupaszítani és a benne rejlő művészi önkifejezést kihangsúlyozni. Ezen esemény keretein belül festeni és nézelődni lehet szeptember 28-án 12 órától másnap délig.

A pszichiátriai betegek alkotásait magába foglaló stílus neve art brut, amelyet Jean Dubufett nevezett el így a nyers, durva ecsetkezelés miatt. Kurdi János művészettörténész szavaival élve: „A túloldalon mindig mások vannak. A túloldalon mi vagyunk.“

Ez év központi gondolata: Túloldal, amely kapcsolódik a Lelki Egészség Világnapjának idei (2012-es) témájához – „Depresszió, egy globális krízis”. Immáron harmadjára rendezzük meg ezt a maratont, és az előző évekhez hasonlóan jó hangulatot, továbbá vidámságot és remek minőségű eszközöket ígérünk.

PsychArt24: bárki átkerülhet a túloldalra

"Aki belép a pesti Józsefkörút zűrzavarából a galériába, festőállványok előtt dolgozó alkotók sokaságát látja. Elmélyülten festő embereket, félig kész képeket és már kész műveket a falakon. Pezsgés és jókedv hatja át a termeket a pincétől a padlásig.
Harmadik alkalommal az idén rendezik meg –ma és holnap, azaz szeptember 28-29-én – ezt az Európai Unióban is különlegesség számba menő eseményt.
Az alkotók között volt Esztergályos Cecília, három képet festett. És igen derűsen beszélt arról, mennyire szárnyakat kapott a hely hangulatától, a többiek lelkesedésétől.
Nagy ritkaság ez manapság, amikor a mentális gondokkal küszködő embereknek a legnehezebb a társadalom megbélyegzésével megküzdeni. Erről dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság előző elnöke beszélt. Utalt rá, hogy milyen fontos segítség, ha ismert és elismert emberek is vállalják a nyilvánosság előtt betegségüket, ahogy például tíz éve a norvég miniszterelnök tette, s utána is megválasztották posztjára. Az ilyen rendezvények is, mint a „PsychArt24”, segíthetnek abban, hogy a társadalom szereplői között előítélet nélkülivé váljanak a kapcsolatok.
Pedagógusi pályáját idézte fel Sántha Péterné, az eseménynek helyszínt adó Józsefváros alpolgármestere, amikor a gyerekek szárnybontogatásaihoz hasonlította a betegséggel küzdők alkotó folyamatát." Forrás: Infivilág / Peredi Ágnes cikke 

Fotógaléria:
Előkészületek
Előkészületek a helyszínen
Összeállt a kép, már sak az emberek hiányoznak :)
Elindult...megérkeztek az első alkotók
Sajtótájékoztató
A Bárczi G. Speciális Szakiskola diákjai alkotás közben
Péntek délután
Az éjszakai "műszak"
Ránk virradt a hajnal
3. PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotások
Arcok a 3. PsychArt24-ről
Akik nélkül nem jöhetett volna létre a 3. PsychArt24
Sütizéssel ünnepeltünk