BETŰMÉRET

A 2016. évi 7. PsychArt24 Művészeti Maratonon készült alkotások kerültek bemutatásra „PsychArt24 – kiállítás egy művészeti maraton képeiből” címmel. A szeptemberi művészeti programunk célja ebben az évben is a közös festés öröme, az értékteremtés képességének megélése és az egymás iránti elfogadás bemutatása volt. A rendezvény alatt ennek pozitív hatása már megmutatkozott. Az akkor készült alkotások bemutatása, szakmai méltatása újra felidézi az esemény átélt közösségépítő erejét.

A tárlatot dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatónője nyitotta meg, dr. Simon Lajos, a Moravcsik Alapítvány Kuratóriumának elnöke köszöntését követően.


 

Fogvatartottak alkotásaiból nyílt kiállítás “Kilépő” címmel 2016. november 4-én.
A kiállítást dr. Fliegauf Gergely, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, főosztályvezetője nyitotta meg.

A fogvatartottaknak lehetőségük nyílik a börtönökben képzőművészeti tevékenységet folytatni, aminek számos előnye van. A rajzok, festmények és egyéb alkotások többsége tartalmi szempontból négy alapvető csoportba osztható. Az első csoportban szerepelnek azok az alkotások, amelyek a kint hagyott világról szólnak.

Ezek a művek elsősorban a fogvatartott által megélt megvonásokat ábrázolják. Az alkotómunka közben a rabok feldolgozzák a deprivációból eredő nehézségeket. Sok helyen lehet olyan art brut alkotást találni, ami a deprivációból fakadó érzéseket, élményeket mutatja meg. A második csoportban vannak azok az alkotások, amelyek létrehozása közben a rabok elgondolkodnak a világ értelmén és lényegén és néha meglepően érdekes következtetésre jutnak. A harmadik halmazba osztható alkotások létrejötte során a rabok önmagukon is elgondolkodnak, amin keresztül megismerhetővé válik önmagukról alkotott képük. Kriminológiai szempontból a legérdekesebb terület a negyedik csoport, amiben olyan alkotások találhatók, amik az elkövetett bűncselekményekről szólnak. Ezek az alkotások visszavezetnek minket a verbális és írásos kommunikáció előtti időkbe, és egy olyan társadalom értékeit és kultúráját tárják fel előttünk, ami a jogállam keletkezése előtti időkben létezett és létezik ma is, a bűncselekmények és a börtönök világában, illetve a társadalom, kirekesztettségben és deviáns módon élő tagjainak alkotásaiban.Tudományos szempontból elemezhető, ahogyan a börtönbeli alkotások a gazdatársadalom struktúrájáról is árulkodnak, megmutatják a büntető igazságszolgáltatás hátulütőit, a hétköznapi ember jellemzően a média által befolyásolt börtönkonstrukciójára adott válaszait, továbbá fel lehet tárni azt is, hogy milyen szimbólumokkal operálnak a fogvatartottak, ha a gondolataikat és érzéseiket egy műalkotásban fogalmazzák meg. 

Ez egy hihetetlenül izgalmas világ. 


PsychArt24 - 2016

Időpont: 2016. szeptember 23-24.
Helyszín: SE EOK, Budapest, IX. ker. Tűzoltó u 37-47.
A rendezvény témája: Találkozások

A 7. PsychArt24 védnökei és a rendezvényt megnyitják:
Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos, EMMI
Prof. Dr. Szél Ágoston a Semmelweis Egyetem rektora

Megnyitó: 2016. szeptember 23. 13 óra

A művészetet, mint terápiás eszközt régóta használják már a pszichiátriai és mentális problémákkal küzdő betegek gyógyításában, rehabilitációjában. A művészeti programjaink célja elsősorban a közös festés öröme, az értékteremtés képességének megélése és az egymás iránti elfogadás bemutatása volt. Az eseményeken résztvevő alkotók bebizonyították, hogy a művészet nyelve közös.

A Moravcsik Alapítvány munkatársai, a Budapest Art Brut Galéria alkotóközösségével közösen, azért döntött a Magyarországon egyedülálló rendezvény lebonyolítása mellett, hogy a művészet kifejező erejét felhasználva hozzájáruljanak a fogyatékkal élők önértékelésének erősítéshez, az ellenük irányuló előítéletek és diszkrimináció csökkentéséhez, a társadalom által, a pszicho-szociális fogyatékkal élők köré emelt falak lebontásához. A rendezvény különlegessége, hogy a fogyatékkal élő személyek nemcsak mint alkotók, hanem mint az esemény szervezői, lebonyolítói is részt vesznek a programban.  

„És ennyi minden, amit te tehetsz, 
És ennyi minden, amit tehetünk” /Reményik Sándor/

Koldusnak látszó tündér... hajléktalanok nem látható kincsei
Megnyitó: 2016.szeptember 9. 18 óra
A kiállítást megnyitják: Beke László - művészettörténész, Győri Péter - szociológus
Közreműködnek: Gulyás István hegedű, Orsós Attila gitár, Szabó Lajos próza (saját versét mondja el) 
Cím: Budapest Art Brut Galéria, 1082. Budapest, Üllői út 60-62
A kiállítás megtekinthető: 2016.október 14-ig

A kiállításon a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinél és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miklós utcai intézményében készült képzőművészeti alkotások láthatóak.

Véleményünk szerint a hajléktalan emberek a társadalom legsérülékenyebb csoportjához tartoznak. Ez még hatványozódik is, a pszichiátriai betegséggel élő otthontalanoknál. Nagyon sokszor érzik magukat száműzöttnek ebből a társadalomból, és jó néhányan gondolják azt, hogy az ő életük bizony nem fér bele ebbe a társadalmi berendezkedésbe, világképbe. Ezért is az értékközpontú művészetterápiának nagyon fontos szerepe van a velük való segítő munkában. Megnyithatja előttük azt az utat, amit eddigi élethelyzetükből kifolyólag nem láthattak, ezzel is elősegítve az egyéni kompetenciájuknak a megerősítését. Abból a fajta kirekesztődésből, amibe ők kerültek újból vissza lehet integrálódni a saját értékeik alapján.  

A legtöbb hajléktalan emberre igaz: hogy nem rendelkezik megfelelő mennyiségű és minőségű kapcsolatrendszerrel. Korábbi rossz tapasztalatok miatt fél; félelemből, védekezésképpen bezárkózik, illetve agresszív - kivédendő egy esetleges újabb támadást, bántalmazást. Több szociológiai kutatás is alátámasztja, hogy a többségi társadalom felé a kapcsolataik megszűntek, s ez által csak a sorstársi kapcsolatrendszerek maradtak meg Nekik, melyek nagyon sok esetben anomáliákkal vannak tele. Az érték központú szemlélet, amit képviselünk, pont itt lép be, és törekszik segíteni ezeknek a szenvedő embereknek. Hisszük, hogy az alkotás öröme egy csoporton, közösségen belül olyan mélységekbe és magasságokba juttatja el az embert, ami minden tekintetben lélekemelő.

Véleményünk szerint egy beilleszkedést elősegítő csoport és kiállítás alkalmával az érdeklődő rálátást nyerhet arra, hogy az általános előítéletekkel teli megközelítés a hajléktalan létmódban vagy a mentális problémával élőkkel szemben mennyire nem állja meg a helyét, s így a jövőben talán nyitottabb, befogadóbb szemlélettel tekintenek a hajléktalanokra.

Végezetül, Viktor Emil Frankl (1905-1997) a „harmadik bécsi pszichoterápiás iskola” megalapítójától egy idézet: „Ha valakit annak alapján ítélünk meg, netán elítélünk, amit biológiailag (öröklés, de a nemzeti hovatartozás is), pszichológiailag (nevelés, képzés) és szociológiailag (társadalmi és gazdasági adottságok) magával hozott, nem pedig annak alapján, amit ezekből kihozott, akkor teljesen igazságtalanok vagyunk vele szemben.”


Kattanásig

A Cri Du Chat Baráti Társaság és a Kattanásig Produkció fotópályázatának kiállítása
2016. 8. 31. – 2016. 9. 7.
Megnyitó: 2016. 8. 31. 16 óra
A kiállítást megnyitja Tóth Csaba, a Galéria munkatársa.
A megnyitón részlet látható a Kattanásig című drámából

Kiállítás Sarusi István munkájából  

A KATTANÁSIG egy 2016-ban készült magyar dráma, melynek ősbemutatója május 24-én volt az újpesti Ady Endre Művelődési Házban. A két felvonásos darab semmi egyébről nem szól, mint rólunk. Emberekről. Hétköznapiakról. Hétköznapi vágyainkról, a barátainkkal, családunkkal, szerelmünkkel való kapcsolatainkról. Mit teszünk meg a kényelmünkért? Kiken gázolunk át azért, hogy sikeresebbek legyünk? Kihez fordulhatunk segítségért? A darab Andrew Daniels tragédiáján keresztül hívja fel a figyelmet a drogkereskedelem problémájára, az agresszióra. Arra, hogy egy embert mennyire tud megváltoztatni a siker, a pénz. Ugyanakkor – gyermekkori barátja - Jack karaktere pedig azt sugallja, hogy van remény, hogy léteznek még örök barátságok, önfeláldozás.

Az ősbemutatóhoz a szervezők kiírtak egy fotó- és videópályázatot, melyben a pályázóknak a KATTANÁSIG szóra asszociálva kellett képeket, illetve videófelvételeket készíteniük. 13 fotó érkezett a pályázatra, melyek némiképp segítették a szereplők felkészülését a darabra, hiszen 13 különböző ember szemszögéből keltettek érzéseket a darab címe kapcsán.


 

Múzeumok Éjszakája 2016. 

Idén is részt veszünk a Múzeumok Éjszakája programsorozaton 2016. június 25-én 18 órától a Budapest Art Brut Galériában. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! 

Álom és valóság - Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthona kiállítása.

18.00–24.00 Közös alkotóműhely a BAB Galéria mögötti belső udvarban
18.15 Aktív zenés workshop: Madarász Iván (közös dobolás)
19.30 Művészetterápiás workshop: Szerdahelyi Zsuzsa; Kerényi Viktória
21.00 Kerekasztal beszélgetés: A művészet szerepe az orvoslásban Meghívottak: Dr. Hárdi István, Dr. Tényi Tamás, Dr. Gerevich József, Dr. Antalfai Márta Phd. , Dr. Kassai-Farkas Ákos.

Moderál: Dr. Simon Lajos – Moravcsik Alapítvány

A rendezvény alatt zenél Rezsnyik Gábor. A workshop-okon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, kérjük, részvételi szándékát előre jelezze a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen, és jelölje meg, melyik csoportban szeretne részt venni. A csoportok létszáma maximum 10 fő, az első 10 jelentkezést tudjuk elfogadni. 

 


 

 


„Bár ne volna oly nagy távolság álom és valóság között!”
Cervantes: Don Quijote

A Mohács-Kölked Református Társegyházközösség Pándy Kálmán Otthonának kiállítása

A kiállítás megnyitója: 2016. 05. 13. 16 óra
Budapest Art Brut Galéria, 1082. Budapest, Üllői út 60-62.

A kiállítást megnyitja: Prof. Hárdi István

A Pándy Kálmán Otthon 1953-től rendelkezik működési engedéllyel. 1979-től Mohács Város Tanácsa, illetve Mohács Város Önkormányzata – önként vállalt feladataként – működtette. 2011. augusztus 1-től a fenntartója a Mohács-Kölked Református Társegyházközség.
A közfeladatot ellátó, vegyes profilú, 185 férőhelyes intézmény bentlakást nyújtó szolgáltatásait Magyarország egész területéről igényelhetik az értelmileg és halmozottan akadályoztatott felnőttek, illetve pszichiátriai betegek. 

Az intézmény 133 férőhelyen biztosít ápolást, gondozást, szinten tartó, képességfejlesztő foglalkoztatást, sport-és szabadidős tevékenységeket, valamint munka-rehabilitációs és fejlesztő-felkészítő foglalkoztatást. 
Az otthon törekvése, hogy kliensei számára az állapotuknak megfelelő önállóság, döntési lehetőség biztosított legyen.
Mentálhigiénés munka során aktivitást segítő fizikai, szellemi, szórakoztató és kulturális tevékenységeket kínál, és megteremti a szabadidő kulturált eltöltésének feltételeit, valamint segítséget nyújt a lakók társas kapcsolatainak kialakításához, megtartásához.
Hangsúlyos szerepet kap intézményben a munka-jellegű foglalkoztatás, melynek célja a munkaképesség megőrzése, fejlesztése.

Az intézmény életében, napi munka szervezésében igen nagy változást jelent, hogy 2014. január 1-től 56 fő részére biztosít támogatott lakhatást. A támogatott lakhatás a fogyatékos személyeknek, a pszichiátriai betegeknek nyújtott szolgáltatás, amely az életkornak, egészségi állapotnak és önellátási képességnek megfelelően, az ellátott önálló életvitelének elősegítését, fenntartását szolgálja.

Az intézmény működtette támogató szolgáltatás a saját otthonaikban élő akadályoztatott személyek részére biztosít személyi segítést, illetve a speciálisan felszerelt gépjárművével szállítást. 
Fogyatékos személyek nappal intézményében ellátják a harmadik életévüket betöltött gyermekeket, valamint gyógypedagógiai, fejlesztő foglalkoztatást, közösségi programokat és munkalehetőséget kínálnak a szolgáltatást igénybe vevő felnőtteknek.

A Pándy Kálmán Otthon szolgáltatásait igénybe vevő személyek számára - képességeik szinten tartása és fejlesztése érdekében - terápiás és képességfejlesztő foglalkozás keretében kreatív, művészeti, mozgásterápiás foglalkozásokat szerveznek. Bekapcsolódhatnak az irodalmi színpad, a Play-back társulat, a tánccsoport, a két zenekar, illetve a sportkör munkájába.
A foglalkozásokon való részvétel sikerélményhez juttatja az otthon szolgáltatásit igénybe vevő személyeket, és feltárhatja új, vagy elfeledett képességeiket.
A kreatív, illetve művészeti terápiák lehetőséget teremtenek az érzelmek, érzések megfogalmazására, kifejezésére és az akadályozottságból, betegségből adódó határok kiszélesítésére.

A művészetekkel való találkozás örömet, sikert, közös élményeket, növekvő önbecsülést ad, fontos szerepe lehet az akadályoztatott személyek integrációjában. 
Az intézmény munkatársai igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy a szolgáltatásukat igénybe vevő személyek – társadalmi elfogadásukat segítendő – minél több helyen prezentálhassák az általuk létrehozott értékeket.

Fotógaléria


 

Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium Gyermek Alkotókörének kiállítása
2016.04.07. - 05.06.
Kiállítást megnyitja: Csernyus Lőrinc, Ybl Miklós-díjas építész

A Gyermek Alkotókör Somody Beáta (rajz, vizuális és környezetkultúra szakos) tanárnő vezetésével 2009-ben alakult. Az Alkotókör az iskolában tanuló többségében roma származású gyermekek számára - alsó tagozattól egészen a felsőoktatásban résztvevőkig - lehetőséget kínál az közös alkotás örömének felfedezésére, megélésére.
Rövid idővel az Alkotókör megalakulása után a résztvevő gyermekek és vezetőjük vágyni kezdtek rá, hogy másoknak is megmutassák az elkészült alkotásokat. Az első kiállításuknak az iskola adott otthont és az ott dolgozó munkatársak összefogásával igazi kiállításhoz méltó légkört varázsoltak. 
Az elmúlt években számos iskolán kívüli kiállításon jelentek meg, a teljesség igénye nélkül: Fővárosi Városháza, Terror Háza és Múzeum, Aranytíz Kultúrház, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvónőképző Kara és Pedagógiai és Pszichológiai Kara, Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó

MIRACOOLUM
Az iskola diákjainak átlagos tanítási napjuk helyett MiraCOOLuM-ban kell boldogulniuk, miután beszippantja őket a termükben álló szekrény. A tanáraik nélkül kell kiismerniük ezt a különös lényekkel teli, az emberi hangot elnyelő világot, túl kell élniük a furcsa kalandokat, és le kell győzniük az akadályokat. Szerencsére a képességeikkel, az összetartásukkal leküzdenek minden nehézséget, és a mese végén fontos tapasztalatokkal gazdagodva hazajutnak.

Fotógaléria

---------------------------------------------

 Lelkünk ecsetvonásai

2016.02.05.-03.25.
A Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona Művészeti Műhely munkáiból összeállított kiállítás.

A 2012-ig a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pszichiátriai Betegek Otthona 1952 óta működik Szentgotthárdon. A jelenlegi formájában 734 férőhelyes intézmény - nevének megfelelően - otthont, családi környezetet igyekszik pótolni lakói számára. 

A képzőművészeti alkotótevékenység kezdetben spontán módon alakult, majd a későbbi tudatos szakmai fejlesztésekkel meggyökeresedett a művészetterápia. 
2001-ben és 2006-ban a szentgotthárdi intézmény adott otthont a Nemzetközi Kifejezés-pszichopatológiai és Művészetterápiás Társaság (SIPE) nemzetközi Kollokviumának. 
Az otthonban folyó művészetterápiáról Az Art Brut hazai mesterei (2010) című kiadványban külön fejezet szól. 

Ma már a jelentős szervezeti újításoknak köszönhetően lényegesen bővültek a terápiás és foglalkoztatási lehetőségek. 2011 szeptemberétől a művészetterápiás tevékenységeket egységes szemlélet mentén, különböző módszereket alkalmazva szervezik. Immáron két főállású művészetterapeuta és két szerződéses szakember segítségével egyénre szabott támogatást nyújtanak a különböző önkifejezési módok megtalálásában. Az egyéni és csoportos terápiákat az egyes betegségtípusokhoz, terápiás célokhoz, a lakó aktuális állapotához igazítják. A csoportok - intézményi és osztályos szinten egyaránt - heti órarend szerinti beosztással zajlanak. 

A közel két évtizede működő alkotó műhelyt nyitott csoportként kialakult, önálló alkotóközösség látogatja. Lehetőséget biztosítanak új tagok csatlakozására, a különböző technikák kipróbálására, a meglévő képességek fejlesztésére. Az elkészült képek alapján mód nyílik az alkotók lelki állapotváltozásainak, az alkotások dinamikájának követésére is. 

A műalkotásokat rendszeresen bemutatják hazai és nemzetközi tárlatokon. Évente szerveznek kiállítást Szentgotthárdon, de képeiket megtekinthették már Szombathelyen, Győrben, a budapesti Vígadóban, a Nyírő Gyula Kórházban, az Art Brut Galériában, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában és a SIPE kollokviumain (2001, 2006, 2010) is. Művészi igényű képeik eljutottak Angliába, Írországba, Szlovákiába és Brüsszelbe is. Alkotóik számos hazai és külföldi pályázat díjaival is büszkélkedhetnek. Többek közt egy uniós pályázaton K.L. aranyozott ezüstcsillag díjat, míg F.L. ezüstcsillag díjat nyert. 
A műveket katalogizálják és elektronikusan is archiválják. Az így létrejött Szentgotthárdi Gyűjtemény jelenleg már több, mint 600 alkotásból áll és minden héten örömteli módon gyarapodik újabb és újabb művekkel. 

Több évtizedes szakmai és emberi kapcsolatot ápolnak Hárdi István tanár úrral, akinek szerkesztésében 2002-ben A szentgotthárdi gyűjtemény, 2012-ben Képek a lélek mélyéről címmel kötetet adtak közre a szentgotthárdi otthonban alkotó művészek munkásságáról. Az utóbbi egy Janus-arcú kötet, mely képzőművészeti album és szakkönyv is egyben s az intézmény alapításának 60. évfordulója alkalmából került kiadásra. A jubileumi ünnepségre A lélek gyöngyhalászai című irodalmi kiadványt is megjelentették, mely lakóik verseit, novelláit tartalmazza szintén saját képzőművészeti alkotásokkal illusztrálva. A gyűjtemény híven tükrözi, hogy az alkotók állapota az otthonba történt bekerülésükhöz képest jelentősen javult. 

Az intézmény különös figyelmet fordít arra, hogy a tágabb szakma és az érdeklődő nagyközönség is megismerhesse az art brut szentgotthárdi képviselőit.

Fotógaléria