BETŰMÉRET

 


A Határvonal című kiállítás a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Művészetterápiás Alkotóműhelyének az elmúlt hét évben készült alkotásaiba enged betekintést.

Létrehozni egy alkotást már akkor is gyógyító hatású lehet, ha az nem terápiás céllal történik. A művészetterápia a klinikai gyakorlat részévé válva mind az önkifejezés diagnosztikus eszközeként, mind a terápiás alkalmazásként is része a pszichiátriai gyógyításnak.

Az itt látható gyűjtemény a Klinika különböző  osztályainak munkáiból lett összeállítva. Megtalálhatjuk köztük az ambuláns ellátásban részesülők és a pszichoterápiás osztály betegeinek csoportos alkotásait („kognitív sémafókuszú pszichoterápia”).

Az alkotások csoportos munkában végzett, de egyéni hangsúlyú, befolyásolástól mentes terápiás munkafolyamat eredményei. A terápia lehetőséget nyújt, hogy az alkotói tevékenység akár önmagában, értelmezés nélkül is segítsen a traumatikus élmények feldolgozásában. Olyan folyamat megsegítése ez, mely során alkotóképessé válva a megnyugvás, a megkapaszkodás, biztonságérzet kialakulása pszichikus tértáguláshoz vezethet.

A rajzolt-festett szavak a terápiás kapcsolatban értelmet nyerhetnek. Része lehet a saját tapasztalatok átértékelésében, segíthet az „én” és a „valóság” helyes elrendezésében, a határok kijelölésének folyamataiban.


Pályázatot hirdetett a Moravcsik Alapítvány-Budapest Art Brut Galéria. A pályázat célja a segítő foglalkozású amatőr alkotók művészeti munkáinak bemutatása volt. A téma kötetlensége és a különféle technikák –festmény, rajz, grafika, fotó – miatt igen sokszínű pályaművek érkeztek be. Az alkotók között van orvos, pszichológus, pszichiáter, szociális munkás, gyógypedagógus, pedagógus A kiválasztott harminckét alkotást a Budapest Art Brut Galériában tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást megnyitotta dr. Hárdi István, pszichiáter.


Fény/Kép/Tér - Fotókiállítás Iona Funston munkáiból
2017.06.16. - 07.28.
A kiállítást megnyitotta: Harmati Hedvig

Iona Funston Down-szindrómás alkotó a Corbenic Camphill Community lakója több mint 20 éve. Napjait a Craft and Candle alkotókörében tölti. Gyakran örökíti meg fényképezőgépével a foglalkozások és a ház körüli különböző tárgyakat, amelyek megragadják a figyelmét. A lépcső fokait, a Nap sugarait az istálló falán, mindennapi használati tárgyak sorát.
Iona boldognak érzi magát, ha a környezetében lévő tárgyakat vagy embertársait addig rendezgetheti, amíg az igazi kompozícióvá nem válik. Ekkor kerül az egész közösség Iona kamerája elé A kiállítás az elmúlt év képeiből állt össze.

Iona Funston has been a resident at Corbenic Camphill Community for over 20 years and spends most of her days busy in the Craft and Candle Workshops. She can also often be seen wandering around the workshops and houses taking pictures of various things that grab her attention. Whether it’s steps & stairs, shafts of sunlight pushing through cracks in barn walls or piles and rows of various everyday objects, Iona definitely has an eye for detail. 

Iona seems happiest when she has a camera in her hand, arranging objects (or people!) until she gets the composition she is after. I don’t think anyone in the community has escaped Iona’s lens.

The photographs in this exhibition are a just a selection of some of the images she has captured over the past year. And they have been framed, with some assistance, by some of the other residents in the community.


 A tárlat megtekinthető 2017. május 5-ig, hétfőtől péntekig, 10-18 óráig, ettől eltérő időpontban egyeztetés alapján állunk látogatóink rendelkezésére. 

The exhibit will be open to visitors from Monday to Friday, from 10am to 6pm or by appointment from March 24th 2017 through May 5th 2017.

"Alapítványi fenntartású, 2000 óta működő művészeti iskolánk Kelet-Magyarországon, Berettyóújfalu központtal jelenleg 6 telephelyen biztosít alkotási lehetőséget a 6-22 éves korosztály számára, képző- és iparművészeti valamint táncművészeti ágon.
Iskolánk nemzetközi szinten is jegyzett gyermek képzőművészeti műhely. Tanulólétszámunk 600 körüli, tanítványaink több mint hatvan százaléka hátrányos helyzetű, magas a cigány tanulók aránya is.
Alapelvünk a gyermekközpontúság. Művészeti nevelési feladataink követelményei maximálisan a gyermekek korához, egyéni fejlődési tempójához, érdeklődéséhez igazodnak. 
Legfontosabb célunk, hogy a művészeti nevelés eszközeivel segítsük személyiségfejlődésüket, hátrányaik kompenzálását. Foglalkozásaink igazi, alkotó jellegű műhelyfoglalkozások, ahol az egyéniség és az identitás felvállalása, az önkifejezés kiemelt szempont. A művészetet megpróbáljuk a lehető legtöbb szálon kapcsolni az élethez, hogy meghatározó elemként épüljön be a gyermekek személyiségébe." (Igazgyöngy Alapítvány)

"Our foundationally maintained art school has been operating in eastern Hungary since 2000, its center being the town of Berettyóújfalu. It provides people aged 6-22 with the necessary facilities to create fine, applied or dance art – currently at six locations.
The school has a professional certification of “excellent”. Our students number around 600, more than 60% of whom are underprivileged. The rate of gipsy students is also quite high.
Our main principle is being child-centered. The art educational tasks we give the children are maximally tailored to their age, the individual speed of their development, and their interests."
(Igazgyöngy Basic Art-Educational Foundation)Különleges kiállítás nyílik a Fekete házban pszichiátriai kezelésen átesett képzőművészek munkáiból május 5-én, pénteken 17 órakor.

A tárlaton a Budapest Art Brut Galéria Gyűjteménye és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika Foglalkoztató Műhelye mutatkozik be.

A kiállítás 2017. szeptember 1-ig látogatható minden nap 10-18 óra között.
További részletek: www.moramuzeum.hu
http://www.klinikaikozpont.u-szeged.hu/psych/hu/

Fotók a megnyitóról: https://www.facebook.com/babgaleria/


Makrai Bea és Turák Amadé art brut művészek, a Moravcsik Alapítvány munkatársainak, önálló kiállítása. 

A tárlatot Somfalvai Patrícia, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem művészettörténet szakos hallgatója nyitotta meg.