Múzeumok Éjszakája

 

A Múzeumok Éjszakáját minden évben a nyári napfordulóhoz (Szent Iván-éjhez) legközelebb eső szombaton rendezik meg és az ország számos pontján csatlakoznak hozzá a különböző múzeumok, helyszínek, melyek ilyenkor éjszakába nyúló, meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várják a látogatókat.

Múzeumok Éjszakája 2022.06.25  – ’Újragombolt hagyományok’

Programok a Budapest Art Brut Galériában

 

16:00-23:30 – Rajzolj nekem valamit…

A gyermekek és a gyermekkor színes fantáziájához nyúlunk vissza interaktív installációnk segítségével, ahol egy falra ragasztott, nagy méretű papíron, különböző alakú színes „foltok” várják, hogy valamilyen izgalmas figura születhessen belőlük, és ehhez nincs is másra szükség, csak egy filctollra és némi képzelőerőre.

 

18:00 – ’Gyász – Alkotás – Traumafeldolgozás’

Tárlatvezetés Patyi Ágnes (Anyámfest) Lelkem színei c. kiállításán a művész és Dr. Horvát Márta művészetterapeuta részvételével.

Hogyan tudja egy szülő feldolgozni gyermeke elvesztését? Fel lehet-e egyáltalán? Hogyan segít ebben a művészet?

Patyi Ágnes fia, Máté, nagyon fiatalon, egy sikeres élet kezdetén lett beteg, majd tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ági számára az alkotás eleinte csupán figyelemelterelés volt, de egyfajta terápiaként is hatott, ahogy telt az idő, úgy kezdte egyre inkább élvezni, és úgy vált egyre fontosabbá az életében. Hogy mi lett volna, ha nincs a festészet? Nem tudhatjuk. Az biztos, hogy nagyon sokat köszönhet a művészetnek. Még akkor is, ha minden sebet az alkotás sem tud begyógyítani. „Nem igaz, hogy majd az idővel jobb lesz. Ha rágondolok, ma is ugyanúgy fáj. De meg lehet tanulni együtt élni a fájdalommal.”

 

17:00-23:00 – Szabadtéri festés

Ismét szabad alkotásra invitáljuk a Galéria mögötti udvarra az érdeklődőket, a régi hagyományainkat annyiban újragondolva, hogy idén egy „szerencsekerék” megpörgetésével sorsolhatják ki a résztvevők a témát, és a színpalettát, melynek segítségével alkothatnak. Az elkészült alkotások adomány fejében hazavihetőek.