Múzeumok Éjszakája

 

A Múzeumok Éjszakáját minden évben a nyári napfordulóhoz (Szent Iván-éjhez) legközelebb eső szombaton rendezik meg és az ország számos pontján csatlakoznak hozzá a különböző múzeumok, helyszínek, melyek ilyenkor éjszakába nyúló, meghosszabbított nyitva tartással és különleges programokkal várják a látogatókat.

 

Múzeumok Éjszakája 2024.06.22  – ’Gólpassz’

Programok a Budapest Art Brut Galériában:

 

16:00-24:00 – A Kispesti Forrásház kiállítása

 

A Kispesten működő Forrásház Alkotóműhelye mentális betegségekkel élők számára kínál lehetőséget különböző művészeti foglalkozásokon való részvételre. Az Alkotókör során az art brut alkotásoktól a tipikus autista rajzokon és az akadémista igényű, de inkább outsider képeken át, a professzionális művekig igen változatos technikákkal és műfajokban készülnek munkák.

Kiállításunkon az itt született alkotásokból álló válogatással várjuk az érdeklődőket.

 

16:00-24:00 Ez vagyok én… – installáció

 

Az installációhoz mindenki elkészítheti saját önarcképét színes papírokból kivágott egyszerű formák használatával. Ezek az önarcképek nem lesznek élethűek, nem használhatnánk őket igazolványképnek, mégis jól jellemeznek majd minket.

 

16:00-24:00 – Sikolts!

 

Ismered Edward Munch Sikoly című expresszionista alkotását? Bármennyire félelmetes is, úgy tűnik könnyű azonosulnunk a képpel. A modern ember szorongása, frusztrációja, rettegése és még ki tudja mennyi érzelme mind tükröződhet ebben az artikulátlan kiáltásban, melyet valójában a természet sikolyának titulált maga a festő, aki a norvég fjordok alatt sétálva pillantotta meg a vérvörös felhőket és a lenyűgöző színekben pompázó tájat.

Gyere el hozzánk a Múzeumok Éjszakáján és készíts egy fotót magadról ennek a méltán híres festménynek a főszereplőjeként.

 

17:00-23:00 – Szabadtéri festés

 

Idén is lehetőség nyílik a kötetlen közös alkotásra a BAB Galéria mögötti udvaron, amihez az eszközöket és a festőállványokat a helyszínen biztosítjuk. A rendezvényen készített alkotások pedig adomány fejében hazavihetők.

 

16:00 – Kollaboratív VR festészet

 

Napjainkban a digitális kultúra új alkotói utakat nyit meg és a múzeumi tanulást valamint a kiállítási élményt is egyre inkább meghatározza. A VR, azaz virtuális valóság segítségével az egyedi grafikák és képsorozatok a 3D-s látvány, a hangok és a megváltozott érzékelés révén multimédia installációkká képesek összeszerveződni. Az ELTE PPK Neveléstudományi Intézet és a Budapest Art Brut Galéria közös programján ebbe az újszerű élménybe engedünk bepillantást az érdeklődők számára, melynek során különböző, a virtuális térben elhelyezett formák segítségével alkothatnak a résztvevők.