PsychArt24 – művészeti maraton

A PsychArt24 művészeti maraton programot 2010-től minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendezzük meg. A program során létrehozunk egy művészeti közösségi teret, ahol 70 festőállványon, 24 órán keresztül lehet alkotni. A programba bárki bekapcsolódhat. Ezt követően az elkészült alkotásokból kiállítást rendezünk az Alapítvány által üzemeltetett Budapest Art Brut Galériában. A kiállító tér nagysága behatárolja a kiállításra került alkotások számát, így az elkészült művekből szakmai zsűri választja ki azt a 60-70 alkotást, amit bemutatunk. A program és a kiállítás lehetőséget ad a különböző közösségekből érkező embereknek a közös alkotásra, ahol a művészet, mint közös nyelv jelenik meg és lehetőséget biztosít a különböző hátterű embereknek a kapcsolódásra, ismerkedésre. A sajátélményű megtapasztalás segít feloldani a pszichoszociális fogyatékossággal élő személyekkel szembeni negatív sztereotip gondolatokat, diszkriminációt. Ez teszi lehetővé, hogy a kiállítás során egy térben kerüljenek bemutatásra a pszichoszociális fogyatékossággal élő alkotók, az amatőr és professzionális alkotók művei.
Az évek során folyamatosan emelkedett a résztvevők és közreműködők (alkotók, önkéntesek, kliensek, szervezők, intézmények) száma. Az első PsychArt24-en 150 fő vett részt, a 2019-esen már 410 regisztrált alkotó volt jelen. A program szervezésébe és lebonyolításába 60 fő pszichoszociális fogyatékossággal élő személy és 30-40 önkéntes került bevonásra.
Az elmúlt években folyamatosan dolgoztunk azon, hogy a PsychArt24 programot országos szintre emeljük. 2018-ban Szegeden, 2019-ben Debrecenben került megrendezésre a program egyidejűleg a budapestivel. A helyszínek között folyamatos online kapcsolat volt a rendezvény 24 órájában és a megnyitó ünnepséget is közösen bonyolítottuk, online közvetítéssel. Terveink szerint 2021-ben 3 helyszínen (Budapest, Szeged, Debrecen) kerül megszervezésre a program.