2016

Lakatos Menyhért Általános Iskola és Gimnázium Gyermek Alkotókörének kiállítása
2016.04.07. – 05.06.
Kiállítást megnyitja: Csernyus Lőrinc, Ybl Miklós-díjas építész

A Gyermek Alkotókör Somody Beáta (rajz, vizuális és környezetkultúra szakos) tanárnő vezetésével 2009-ben alakult. Az Alkotókör az iskolában tanuló többségében roma származású gyermekek számára – alsó tagozattól egészen a felsőoktatásban résztvevőkig – lehetőséget kínál az közös alkotás örömének felfedezésére, megélésére.
Rövid idővel az Alkotókör megalakulása után a résztvevő gyermekek és vezetőjük vágyni kezdtek rá, hogy másoknak is megmutassák az elkészült alkotásokat. Az első kiállításuknak az iskola adott otthont és az ott dolgozó munkatársak összefogásával igazi kiállításhoz méltó légkört varázsoltak.
Az elmúlt években számos iskolán kívüli kiállításon jelentek meg, a teljesség igénye nélkül: Fővárosi Városháza, Terror Háza és Múzeum, Aranytíz Kultúrház, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Tanító- és Óvónőképző Kara és Pedagógiai és Pszichológiai Kara, Zsámbéki Premontrei Keresztelő Szent János Általános Iskola, Oktatási Jogok Biztosának Hivatala, Magyar Művészeti Akadémia székháza – Pesti Vigadó

MIRACOOLUM
Az iskola diákjainak átlagos tanítási napjuk helyett MiraCOOLuM-ban kell boldogulniuk, miután beszippantja őket a termükben álló szekrény. A tanáraik nélkül kell kiismerniük ezt a különös lényekkel teli, az emberi hangot elnyelő világot, túl kell élniük a furcsa kalandokat, és le kell győzniük az akadályokat. Szerencsére a képességeikkel, az összetartásukkal leküzdenek minden nehézséget, és a mese végén fontos tapasztalatokkal gazdagodva hazajutnak.

Fotógaléria

***

 

 Lelkünk ecsetvonásai

2016.02.05.-03.25.
A Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthona Művészeti Műhely munkáiból összeállított kiállítás.

A 2012-ig a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pszichiátriai Betegek Otthona 1952 óta működik Szentgotthárdon. A jelenlegi formájában 734 férőhelyes intézmény – nevének megfelelően – otthont, családi környezetet igyekszik pótolni lakói számára.

A képzőművészeti alkotótevékenység kezdetben spontán módon alakult, majd a későbbi tudatos szakmai fejlesztésekkel meggyökeresedett a művészetterápia.
2001-ben és 2006-ban a szentgotthárdi intézmény adott otthont a Nemzetközi Kifejezés-pszichopatológiai és Művészetterápiás Társaság (SIPE) nemzetközi Kollokviumának.
Az otthonban folyó művészetterápiáról Az Art Brut hazai mesterei (2010) című kiadványban külön fejezet szól.

Ma már a jelentős szervezeti újításoknak köszönhetően lényegesen bővültek a terápiás és foglalkoztatási lehetőségek. 2011 szeptemberétől a művészetterápiás tevékenységeket egységes szemlélet mentén, különböző módszereket alkalmazva szervezik. Immáron két főállású művészetterapeuta és két szerződéses szakember segítségével egyénre szabott támogatást nyújtanak a különböző önkifejezési módok megtalálásában. Az egyéni és csoportos terápiákat az egyes betegségtípusokhoz, terápiás célokhoz, a lakó aktuális állapotához igazítják. A csoportok – intézményi és osztályos szinten egyaránt – heti órarend szerinti beosztással zajlanak.

A közel két évtizede működő alkotó műhelyt nyitott csoportként kialakult, önálló alkotóközösség látogatja. Lehetőséget biztosítanak új tagok csatlakozására, a különböző technikák kipróbálására, a meglévő képességek fejlesztésére. Az elkészült képek alapján mód nyílik az alkotók lelki állapotváltozásainak, az alkotások dinamikájának követésére is.

A műalkotásokat rendszeresen bemutatják hazai és nemzetközi tárlatokon. Évente szerveznek kiállítást Szentgotthárdon, de képeiket megtekinthették már Szombathelyen, Győrben, a budapesti Vígadóban, a Nyírő Gyula Kórházban, az Art Brut Galériában, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában és a SIPE kollokviumain (2001, 2006, 2010) is. Művészi igényű képeik eljutottak Angliába, Írországba, Szlovákiába és Brüsszelbe is. Alkotóik számos hazai és külföldi pályázat díjaival is büszkélkedhetnek. Többek közt egy uniós pályázaton K.L. aranyozott ezüstcsillag díjat, míg F.L. ezüstcsillag díjat nyert.
A műveket katalogizálják és elektronikusan is archiválják. Az így létrejött Szentgotthárdi Gyűjtemény jelenleg már több, mint 600 alkotásból áll és minden héten örömteli módon gyarapodik újabb és újabb művekkel.

Több évtizedes szakmai és emberi kapcsolatot ápolnak Hárdi István tanár úrral, akinek szerkesztésében 2002-ben A szentgotthárdi gyűjtemény, 2012-ben Képek a lélek mélyéről címmel kötetet adtak közre a szentgotthárdi otthonban alkotó művészek munkásságáról. Az utóbbi egy Janus-arcú kötet, mely képzőművészeti album és szakkönyv is egyben s az intézmény alapításának 60. évfordulója alkalmából került kiadásra. A jubileumi ünnepségre A lélek gyöngyhalászai című irodalmi kiadványt is megjelentették, mely lakóik verseit, novelláit tartalmazza szintén saját képzőművészeti alkotásokkal illusztrálva. A gyűjtemény híven tükrözi, hogy az alkotók állapota az otthonba történt bekerülésükhöz képest jelentősen javult.

Az intézmény különös figyelmet fordít arra, hogy a tágabb szakma és az érdeklődő nagyközönség is megismerhesse az art brut szentgotthárdi képviselőit.

Fotógaléria