2019

10. PsychArt® 24 Kiállítás és Képvásár
2019-ben jubileumi évet ünnepeltünk a PsychArt® 24 Művészeti Maraton történetében, ugyanis az esemény szeptemberben tízedik alkalommal került megrendezésre, ezúttal két helyszínen: Budapesten és Debrecenben!
A Moravcsik Alapítvány által szervezett 24-órás rendezvény egy közös kreatív alkotó program, melynek célja 2019-ben is a mentális betegséggel élőkkel szembeni előítéletek csökkentése volt, miközben egy szórakoztató kulturális programot nyújtott a résztvevők számára.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója.
Köszöntőt mondott: Dr. Pászthy Bea, egyetemi docens.
Galéria

 

 

 

Aukciós képkiállítás
„Bármit fessek is, a néző nélkül nem élhet igazán a képem. Ha a néző hozzáadott lelkivilága és az én gondolataim találkoznak, akkor jön létre az igazi alkotás.”
(Sajó Boglárka, art brut művész)

A Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria 2019. október 31-én tartotta az alapítvány saját gyűjteményéből megrendezésre kerülő, sajtótájékoztatóval egybekötött aukciós képkiállítását.
A képek részben a galéria saját art brut alkotóinak alkotásaiból, részben az alapítvány legnagyobb éves eseményének, a PsychArt
® 24 Művészeti Maratonnak a képeiből származtak. Az aukción megvásárolt képekkel így az Alapítvány tevékenységét és közvetve magukat az art brut művészeket is lehetett támogatni.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Simon Lajos, egyetemi docens.
Galéria

Média

 

It’s me – Ez vagyok én
A Budapest Art Brut Galéria 2019-ben ősszel egy kiállítás erejéig közelebb hozta a skót camphillek világát! A Corbenic Camphill 1978-óta segít társadalmi, érzelmi, szellemi és tanulási nehézségekkel küzdő embereknek mindennapi életük során. A Skócia szívében megbúvó szervezet művészeti műhelyt is működtet, melynek alkotásaiból nyílt kiállítás a Budapest Art Brut Galériában 2019. szeptember 11-én.
A kiállítást megnyitotta: Kovács Emese, a Budapest Art Brut Galéria alapítója.
Köszöntőt mondott: Monica Hand, művészetterapeuta; illetve a Corbenic Camphill két művésze: Suzanne Rae és Hector Macmillan.
Galéria

 

 

 

Szabad színek – Szabad szívek
A Budapest Art Brut Galériában került megrendezésre 2019. június 19-én a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Esélyteremtési Főosztálya által kiírt képzőművészeti pályázat díjnyertes alkotásaiból készült kiállítás megnyitója.
A pályázat célja a pszichiátriai- és szenvedélybeteg ellátottak társadalmi integrációjának támogatása volt. A pályázók – egyedi képeiken keresztül – arról számoltak be, hogyan látják saját életüket, milyen jövőt képzelnek el maguknak, melyek azok az érzések, gondolatok, hangulatok, amelyeket leginkább a művészet segítségével lehet a külvilág felé közvetíteni.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Dorogi Rajmund, szervezeti igazgató.
Köszöntőt mondott: Lengyel Krisztina, első helyezett.
Galéria

 

 

Két szív – Rózsaszín termés, a Dívány a Dunán Konferencia Kiállítása
A Budapest Art Brut Galéria és a francia Henri Guérin Kórház Művészeti Stúdió közösen tartotta Két szív és Rózsaszín termés című kiállításának megnyitóját 2019. május 29-én. A két intézmény közös célja a pszicho-szociális fogyatékossággal élők művészi értékeinek és alkotói sokszínűségének megmutatása a nagyközönségnek, ezáltal a velük szemben támasztott előítéletek csökkentése volt.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Simon Lajos, egyetemi docens.
Köszöntőt mondott: Dr. Jean-Yves Feberey, pszichiáter; Carla van der Werf, művészetterapeuta; és Csák Alíz Anna, a galéria művészeti vezetője.
Galéria

 

 

 

Színnel – Lélekkel
2019. március 28-án, csütörtökön az Budapest Art Brut Galéria adott otthont annak a különleges kiállításnak, mely a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány és a ParaArt Nemzetközi Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.
A kiállítás egy olyan művészeti program keretén belül valósult meg, amely már 17 éve biztosít lehetőséget az ország számos pontján élő tehetséges értelmi sérült felnőttjének művészeti képzésre, illetve, hogy a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A program középpontjában a tehetséggondozás és az egyénre szabott fejlesztés áll.
A kiállítást megnyitotta: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő és Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész.
A kiállítás fővédnöke: Dr. Bajkai István, országgyűlési képviselő volt.
A kiállítás védnökei: Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetségének ügyvezető elnöke; Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezérigazgatója; a program művészeti vezetője: Pető Hunor Munkácsy-díjas képzőművész voltak.
Galéria