Budapest ArtBrut Galéria

A Moravcsik Alapítvány művészeti galériája

Budapest Art Brut Galéria

A fotót készítette: Turák Amadé

A Moravcsik Alapítvány 2009-ben hozta létre a Budapest Art Brut Galériát azzal a céllal, hogy bemutassa az art brut alkotók munkáit, ami segítséget nyújt a pszicho-szociális fogyatékossággal élő, és a társadalom perifériájára szorult emberek társadalmi elfogadásához.

Küldetésünk egyrészt az art brut és outsider művészeket és művészetüket megismertetni, elfogadtatni a műértő nagyközönséggel, a művész társadalommal és a művészeti élet véleményformáló képviselőivel, másrészt biztosítani a társadalom minden tagja számára, hogy megismerkedjen a pszichiátriai betegséggel élő alkotóművészekkel és alkotásaikkal, lehetőséget teremtve a velük szemben esetlegesen bennük élő előítéletek és fenntartások csökkentésére. A megismerés és a személyes megtapasztalás pozitív élményei komoly hatással vannak a látogatókra és ez segítséget nyújt a pszichiátriai betegséggel élők szélesebb társadalmi elfogadását illetően.

A Galéria tevékenysége szerteágazó, rendszeresen vannak kiállítások, valamint hétköznaponként kreatív programok és alkotóműhely működik. Az Alapítvány és a Galéria 2010. óta közösen szervezi nagyszabású éves eseményét, a PsychArt®24 Művészeti Maratont.

Az Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria képgyűjteménye – amely jelenleg több mint 3200 katalogizált festményből áll – jellemzően a Galéria alkotóműhelyében szabad alkotás formájában, a művészetterápiás tematizált kreatív foglalkozások és a PsychArt®24 eseményein készült alkotásokból alakult ki. Az alkotásoknak olykor a története, olykor a művészeti értéke, leggyakrabban mindkét része együtt a meghatározó. Fontos cél, hogy az art brut alkotók megjelenjenek a művészeti életben, de nem, mint betegek, hanem új identitásukkal, mint alkotóművészek.

Nyitvatartás:

Hétfő: 11:00-18:00
Kedd: 11:00-18:00
Szerda: 11:00-18:00
Csütörtök: 11:00-18:00
Péntek: 11:00-18:00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva