2021

MORAVCSIK30 kiállítás

A Moravcsik Alapítvány 1991-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika betegeinek egészségügyi és szociális ellátását.  Nevét Moravcsik Ernő Emil után kapta, aki a Balassa utcai klinika tervezője, első igazgatója és egyben az elmekórtan professzora volt. Az alapítvány tevékenységével aktív szerepet vállal a mentális betegséggel élőkkel szembeni előítéletek csökkentésében és a rehabilitációjukban. A kiállításon az Alapítvány története került bemutatásra írásos dokumentációkon, történeti elemeken, fotókon és egyéb képi elemeken keresztül. Egy falra ragasztott kronológia segítségével követhettük nyomon az Alapítványhoz kötődő főbb események, rendezvények, konferenciák és izgalmas programok sokaságát, melyek a 30 év alatt színesítették az Alapítvány életét.

 

 

 

 

A KI MIT TUD? döntőseinek kiállítása

A Moravcsik Alapítvány minden évben megrendezi pszichoszociális fogyatékossággal élők számára országos Ki mit tud? –rendezvényét, melynek elsődleges célja, hogy lehetőséget nyújtson az ellátottaknak tehetségük és értékeik megmutatására. A már hagyományokkal bíró tehetségkutató hozzájárul ahhoz, hogy a résztvevők felkészülésük során fejlesszék egyéni készségeiket, képességeiket, mely komplex módon szolgálja a fogyatékossággal élő, ám bizonyos területeken kiemelten tehetséges emberek keresésének, azonosításának, fejlesztésének célját. Ezen a kiállításon a Vizuális művészet és Kézműves kategória döntőseinek munkái kerültek bemutatásra.

 

 

 

 

 

 

Túl átlátszó – kortárs üvegművészeti kiállítás

Itt mutatkozott be először a nagyközönség előtt Kertész Krisztina és     Molnár Zsuzsa Lili, akik nemcsak alkotótársak, hanem barátnők is, nagyon régóta. Bár alkotásaik különbözőek mégis fantasztikusan kiegészítették egymást a tárlat alkalmával, ahol a kiállított alkotások, s azt kiegészítendő Kriszta versei vagy a lányok rendkívül őszinte bemutatkozó szövegei sokszor igen erős érzelmeket keltettek az érdeklődőkben. A megnyitón köszöntőt mondott: Élő Csenge Enikő, vallástörténész, irodalmár. A kiállítást megnyitotta: Benyovszky-Szűcs Domonkos, képzőművész és az Értsd a Kortárst! alapítója.

 

 

 

 

 

 

Pont, pont, pont kiállítás

A Moravcsik Alapítvány három alkotójának, Sajó Boglárkának, Sós Barbarának és Józsa Évának útjai eddig sokszor keresztezték egymást, mind munkavégzés, mind művészeti szempontból. A kiállítás címe, a három pont magába foglalja a három alkotó jelenlétét, de értelmezhető nyitott befejezésként is. Az, hogy a kapcsolatuk hogyan alakul a későbbiekben, az még a jövő zenéje…

 

 

 

A spontaneitás hatalma online bónusz kiállítás

A kiállítás alapját A spontaneitás hatalma című kiadványból rendezett kiállítás adta, melyet a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) alapításának 40. évfordulója alkalmából kés a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria. Ezen a tárlaton a Spontaneitás hatalma kiállításon és a kiadványban terjedelmi okokból nem szereplő alkotások  kerültek bemutatásra az alábbi intézményekből:

 

 

 

– Moravcsik Alapítvány – Budapest Art Brut Galéria

– Pécsi Tudományegyetem, Pszichiátriai Klinika Művészeti Műhely

– Kisbéri Pszichiátriai Rehabilitációs Osztály Művészetterápiás Műhely

– Szentgotthárdi Szakosított Otthon

– Forrásház Lelki Egészségközpont, Alkotóműhely

– Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika Művészetterápiás Műhely

– Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Pszichiátriai Klinika Művészeti

és Művészetterápiás Műhely

– Mohács-Kölked Református Társegyházközség Pándy Kálmán Otthon, Művészeti Műhely

-„HORGONY“ Pszichiátriai Betegekért Kiemelten Közhasznú Alapítvány

-„URBS PRO PATIENTE” Közhasznú Nonprofit Kft. Gálfi Béla Pszichiátriai Egyetemi Oktató Kórház